"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 17 апреля 2018 г.

Війна далека, але пам'ять вічна
31 березня жителі Березівщині відзначатимуть 74-ту річницю з дня визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників. Цей день приходить до нас із весняним сонцем та теплом. Все менше стає свідків подій того часу, з пам’яті стирається пережите, молодь віддаляється від минувшини.
Тому, з нагоди дня визволення Березівки, в центральній районній бібліотеці на базі СОУПу бібліотекарями-координаторами Кожарновською Людмилою та Ручкою Тетяною була проведена історично-патріотична година «Війна далека, але пам'ять вічна» для учнів 8 – Б класу Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, які завітали разом з вчителями Чобар Н. В. та Манєвою Л. Г..
Усі присутні дізналися, якою чорною сторінкою в історії нашого району стали роки окупації, що наші земляки були свідками масових знущань над людьми, також, що у червні 1942 року була сформована підпільна організація молодих патріотів, яка нараховувала понад 150 чоловік, яку діяльність вони вели під час війни, як визволяли Березівку та район Трохим Танасчишин та Ісса Плієв.
Діти переглянули відеоролики з піснями воєнної пори «О той весне», «Маки червоні», «Хай буде мир», прослухали свідчення мешканців м. Березівки Анатолія Гордієнка та Єлизавети Чернявської, якими вони поділилися за своє життя та вшанували пам'ять загиблих солдатів хвилиною мовчання.
Приємно усвідомлювати, що наша молодь шанує подвиг своїх дідів та прадідів, багато юних поетів Березівщини присвятили визволителям свої вірші, які прозвучали у виконанні учнів 8 – Б класу – Грибонос Марії, Перінги Таїсії, Вітвіцького Даніїла, Друженко Іви, Білобородової Ганни та Мартинюка Андрія.
Ніхто не забутий.
На полі ніхто не згорів:
Солдатські портрети
На вишитих крилах пливуть…
І доки є пам'ять в людей,
І живуть матері,
Допоти й сини, що спіткнулись об кулі,
Живі!
Б. Олійник
У ці пам’ятні, світлі, святкові і водночас сумні дні, ми повинні вкотре усвідомлювати значення таких слів, як мир, порозуміння, примирення та повага. Хочеться, щоб молоде покоління ніколи не забувало про страшні роки в історії нашої Березівщини. Нехай єднає усіх нас любов до рідного краю, України і турбота про наше майбутнє.
Бібліотекар-координатор СОУПу Березівської ЦРБ Л. Б Кожарновська

Комментариев нет:

Отправить комментарий