"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 17 апреля 2018 г.

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови.
Це відносно молоде свято - до календарів усього світу воно увійшло тільки у 1999 році. І в Україні це свято також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століт.
Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ. Рідна мова! Запашна, співуча, гнучка, мелозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна.
Україна та її культура святкують своє відродження. Проголошення незалежності дало можливість української культурі зайняти належне ій місце.
Сьогодні світ знає, що державність мови є универсальною формаю об'єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни.
З нагоди Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі - координатори Кожарновська Людмила та Ручка Тетяна провели для учнів 8 та 9 класів ЗОШ √1 з вчителем англійської мови Ющенко В.М., вчителем музики Наумець С.В. свято "Ти співуча, ніжна і близька". Присутні дізналися звідки бере початок наше рідне українське слово, що воно шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше Нечуєм -Левицьким, Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма видатними українцями. Переглянули відеоролики "День мови", "Говоріть українською","Цікаві факти про українську мову", "Гімн української мови". Діти читали вірші різних авторів про нашу чарівну українську мову: Тільнов Максим, Самойленко Сандра, Живодьорова Настя (8кл.)
Бунякова Людмила, Булавенко Мирослава, Капріор Ваня, Посмітна Вероніка (9кл). Активно приймали участь у різноманітних конкурсах: "Всезнайка", "Закінчи прислів'я", "Хвилинка","Юний художник" (де представники кожного класу малювали на дошці прислів'я) , "Літературний". Також для усіх відвідувачів бібліотеки оформлена книжкова виставка "Мово рідна! Ти є вічність".
Мова - це безкоштовний скарб, дарований нам предками у спадок.Тому ми маємо любити, берегти і примножувати її серед запашного, барвистого, мовного букета нашої багатонаціональної Батьківщини щодня і повсякчас.
Вітаємо з Міжнародним днем рідної мови!






























Комментариев нет:

Отправить комментарий