"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

понедельник, 16 ноября 2015 г.

НАРОДНО-ПІСЕННІ СКАРБИ УКРАЇНИ
А ПІСНЯ – ЦЕ ДУША.
З УСІХ ПОТРЕБ ПОТРЕБА.
ЛИШ ПІСНЯ В СЕРЦІ ШИРИТЬ МЕЖІ НЕБА
НА КРИЛАХ СОНЦЯ СЯЙВО ЇЙ ЛИША.
ЧИМ ГЛИБША ПІСНЯ, ТИМ ЯСНІШ ДУША.
                                          Іван Драч
Ми всі - представники  великої родини нашої матері – Батьківщини. Родина до родини - то і є народ, то і є наша Україна.
Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні. Яке це диво – українська пісня!  Вона – одна із святинь нашого народу, його найцінніший духовний скарб,  краса і гордість. Пісня завжди йде поруч з людиною. В години радості й смутку вона висловлює в піснях свої почуття, переживання. 
Так і народ виспівує в думах, баладах, піснях свою історію, свою душу.  Народні пісні такі ж багаті , як і українська душа -  ніжна і щира. Відкриті українці завжди намагались якось виразити себе, розповісти те, що хвилює, а допомагають їм у цьому пісні.
 Виховувати любов і пошану до народних традицій та звичаїв, необхідність зберігання та передавання їх наступним поколінням, розвиток творчих здібностей кожної дитини - цю мету перед собою поставили бібліотекарі районної бібліотеки Кожарновська Людмила Борисівна та Павлова Лариса Олексіївна .  
Вчитель історії Бойко Михайло Петрович та учні10-го класу ЗОШ №1 мали змогу ознайомитись з історією української народної пісні, але і прослухали такі пісні як :«При долині кущ калини»; «Цвіте терен»; «Плакуча гітара»; «Ой чиє то жито»; «Перелаз»; «Несе Галя воду»; «Їхав козак за Дунай»; «Мамина коса»; «Ой у Вишневому саду»; «Ой не світи місяченько»; «Розпрягайте хлопці коней» та інші. Біблітекарям  було дуже приємно, що діти підспівували майже всі пісні. Також бібліотекарем Кожарновською Л.Б. була представлена книжкова виставка «Пісня – душа народу», яка набула особливої уваги всіх присутніх.
Пісня залишається з нами, як вірний товариш. Тож любімо свою Батьківщину, її чарівну мову та дзвінкоголосу українську пісню, продовжуймо традиції і обряди нашого народу, зберігаймо і поповнюймо творчу спадщину України.
 

Завідуюча відділом обслуговування
Петриця Надія Миколаївна


Комментариев нет:

Отправить комментарий