"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 4 ноября 2015 г.

14 жовтня православний світ відзначає одне з дванадцяти найбільших церковних свят року - Покрову Пресвятої Богородиці
Бібліотекарі районної бібліотеки Павлова Л.О. та Шубська І.П. провели православний час «Покров Пресвятої Богородиці » . На цьому заході були присутні учні 10-11 кл.ЗОШ №-2 та вчителі Онищук Н.М. і  Чумак З.В. Бібліотекарі розповіли що Покрова Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії – велике свято православної церкви, яке відноситься до Богородичного циклу та відзначається 14 (1 – за старим стилем) жовтня.
З історичних джерел відомо, що подія, до якої воно приурочене, відбулася 910 року в Константинополі. На той час йшла війна з сарацинами і місту загрожувала небезпека, становище його захисників було безнадійним. Мешканці міста в гарячій молитві звернулись до Божої Матері з проханням про порятунок і сталося диво. Під час всенощної у Влахернському храмі, де зберігалася риза і пояс Богоматері, святий Андрій Юродивий та його учень Епіфаній побачили, як в повітрі з’явилася Пресвята Діва в оточенні пророків, апостолів і ангелів. Вся осяяна сонячним світлом, вона молилася за християн, покриваючи їх чесним своїм омофором (так називається довга широка тканина з хрестом, яку носять єпископи під час богослужінь). Невдовзі вороги відступили і місто виявилося врятованим, а через 250 років Православна Церква цього дня встановила свято Покрови Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії.
З тих давніх часів, це свято дуже вшановувалося у Київський Русі. Багато храмів було збудовано на його честь. А особливо свято Покрови шанувалося українськими козаками, тому що вони як воїни, що стояли на захисті християнської віри, були постійно в небезпеці. Ікони з образом Божої Матері козаки брали з собою в походи. На честь своєї Заступниці 14 жовтня на Січі було встановлено величне храмове свято і збиралася Велика Рада, яка відбувалася лише тричі на рік: на Новий Рік, на другий день Великодня і на Покрову.
Свято Покрови Пресвятої Богородиці - одне з найбільш шанованих в Україні, яке ще носить назву "Третя Пречиста", "Покрови" чи "Святої Покрови". Воно має багато звичаїв, серед яких: «Для того, щоб усі члени сім'ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима».
Це також головне осіннє свято. У народній традиції воно пов'язане із завершенням польових робіт і початком зими, з першим сніжним покривом землі: «На Покрову до обіду осінь, а після обіду зима».
З цього дня молодіжні гуляння переносили з вулиці у хату, починалися вечірні дівочі посиденьки, коли довгими осінніми та зимовими вечорами дівчата займалися прядінням, вишиванням, в'язанням під спів народних пісень, колядок.
З цього дня також починався осінній весільний сезон. Часто у цей день випадає і перший сніг, який асоціюється з весільним покривалом або фатою. До слова, фата здавна вважалася важливим весільним атрибутом. Якщо юнак накидав на голову дівчині покривало, вона беззаперечно ставала його дружиною. У давнину наречену вели під вінець повністю закутану фатою, яка асоціюється з Покровом Пресвятої Богородиці та її заступництвом у шлюбі.
В українських селах до сьогодні дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрови. Шлюбна пора в Україні - від Покрови і до початку Пилипівки  (Різдвяного посту, що триває з 15 (28) листопада по 24 грудня (6 січня – за новим стилем). До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої (Успіння - 28 серпня).
До цього дня має бути завершена уся робота в полі – після Покрови нічого копати й сіяти не можна, «бо не буде наступного року врожаю». Недарма кажуть «Не сій після Покрови, бо на полі буде голо», «Хто посіє по Покрові той не матиме й корові».
Також з цього дня худобу ставили у двір, а мисливці йшли на зимові промисли.
Народні прикмети цього дня: яка погода на Покрову, такою буде і зима.
Вважається, що з Покрови на два тижні починається бабине літо. Ці дні – ніби прощання природи з літом, повернення на кілька днів теплої погоди перед тим, як холодна осінь остаточно набере сили.
На завершення заходу бібліотекарі продемонстрували жартівливий відео – ролик «Історія сватання молодят».

Зав.відділом обслуговування

Петриця Н.М. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий