"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 4 мая 2016 г.

"Є у людей дати: щасливі, радісні, печальні...Здається,що життя складається з цих дат, в яких людина має маленьке право на щасливе чи жалюгідне існування,оскільки світ вічний,а життя людське минає... 26 квітня 1986 року-дата, яка стала для всіх наступних поколінь українців чорною.
В читальний зал Ставківської бібліотеки читачі завітали на вечір-реквієм "Зойкнула земля чаїним криком", який розкрив страшні події,що трапилися в Чорнобилі 30 років тому. 
Бібліотекар у своєму виступі згадала імена Героїв-чорнобильців:В. Правика, В. Кібенка, В. Тищури, В. Ігнатенка, М.Титенока, М. Ващука, і запросила слухачів пом’янути хвилиною мовчання тих людей, які жили, працювали і відійшли у безсмертя, адже суворий іспит тримали пожежники, будівельники, медики, спеціальні частини хімічного захисту, авіатори. Вони проявили мужність, герої, відвагу, вірність своїй Батьківщини. 
Учні 5 класу Ставківської школи Оля Левончук, Вероніка Скаліцька, Саша Нікоари, Сергій Горя, Саша Ворожбіт, Оля Тимофієнко, Діма Левончук підготували літературну композицію, в якій пролунав заклик пам’ятати тих, хто ціною свого життя рятував людство від страшної біди. 
Доля повела у Чорнобиль "ліквідаторів" різними шляхами. Одні потрапили туди за покликом душі,інших привели професійні обов’язки,або повістка з військкомату. Не обійшла доля наших земляків.Кушнєров Микола розповів, що у Ставковому проживають люди, які брали участь у ліквідації наслідків аварії. Це- КУЧЕРЕНКО ВІКТОР АНДРІЙОВИЧ та МУЗИКА ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙОВИЧ.
Шестопалова В.Д. віршованими рядками мимоволі перенесла спогади до подій 30-річної давнини: безлюдні вулиці Прип’яті,покинуті школи,будинки,дитячі майданчики,колючий дріт зони. Н.В.Масловська,вчитель іноземної мови,закликала:" Прислухаймось: і через 3 десятиліття стогне тривожний дзвін Чорнобиля. Він не тільки нагадує про ту біду,що скоїлась на нашій землі,а й застерігає всіх нас від повторення подібних трагедій у майбутньому." А Н. В. Ковальчук у своєму виступі наголосила, що "найважче матері-землі..У неї хустка трауру й журби..", і побажала, щоб наша Україна жила під мирним небом. 
Учень 8 класу Ковальчук Ярослав прочитав вірш В.С.Рожнової " Ми українці" та звернувся до присутніх з молитвою за Україну. 
Спільну молитву продовжили учні 5 класу Нікіта Шулячинський та Яна Чілій: " Прости нас, Господи великий..." 
На зустрічі з чорнобильцями були присутні депутати нашого села: Нікоари О.В., Путєнцова О.О., та Васильчук В.О., який розповів своє бачення цієї катастрофи, і оцінив велике значення людей, які ціною свого життя врятували станцію і світ від ще більшої біди. 
Віктор Андрійович Кучеренко та Володимир Миколайович Музика спілкувалися з дітьми, давали відповіді на запитання, ділилися спогадами. Чорнобильці- ви Герої.Ви ризикували своїм життя і здоров’ям заради нас, заради наших дітей і онуків, заради майбуття. 
Ми зобов’язані перед Вами, шановні Кучеренко В.А., Музика В.М., теплом, усмішкою, ласкою, що випромінюється з наших сердець і сердець наших дітей. ВИ-захисники нашої країни.

Бібліотекар Ставківської бібліотеки – Калмикова В. К.

Комментариев нет:

Отправить комментарий