"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 11 мая 2016 г.

ДУША ЯК СВІЧКА – ТАНЕ Й ДОГОРА


         Указом Президента України №431/2007 в Україні встановлено День памяті жертв політичних репресій, який  відзначається щороку в третю неділю травня. З метою належного вшанування пам’яті  жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства  до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження  національної пам’яті , утвердження нетерпимості добудь-яких  проявів насильства проти людяності.
         Щороку в третю неділю травня по всій Україні проводяться різноманітні заходи,  присвячені пам’яті про ці  страшні події. В центральній районній бібліотеці було проведено  годину пам’яті  «Душа як свічка – тане й догора».
         Бібліотекарі відділу обслуговування зачитали спогади людей, які особисто на собі , відчули,  що це таке табори  для політв’язнів : Пережити той страшний  період . Головним наслідком  масових репресій було фізичне винищення активної та інтелектуальної частини нації і моральне  розтління , тих, кого терор не торкнувся. Репресія сталінського режиму завдали відчутого  удару  по усьому суспільству. Була понівечена для мільйонів людей.  В атмосфері страху , наклепів, насильства виховувалось ціле покоління людей. Україна зазнала  величезних демографічних втрат, був знищений цвіт  її інтелігенції, зруйновано генофонд . Засобами  репресій в Україні утвердився сталінський тоталітарний режим.
         Крім того в районній центральній бібліотеці було оформлено  виставку-пам'ять  «Репресоване Відродження», присвячена жертвам масових політичних репресій 1937-1938рр., яка спонукала до розуміння шляху, сповненого труднощів і випробувань, яким пройшов український народ до своєї незалежності.


Завідуюча відділом обслуговування – Н.М. Петриця

Комментариев нет:

Отправить комментарий