"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 17 марта 2015 г.

«ОЙ, ДА МАСЛЯНА»

         Масляна, Масниця, Колодій – одне з календарно-побутових свят, яке повязане із давнім народним звичаєм – проводами зими і зустріччю весни. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту. Це свято триває тиждень.
         21 лютого в Зброжківському  сільському клубі святкували Масляну. Сцена була прикрашена квітами, на столах скатертини та вишиті рушники, на яких стояв самовар та красувалася випічка та млинці з медом, які приготували  Войтенко  Галина та Караман Тетяна.
         Розпочали свято скоромохи :  Караман Ауріка, Каракоша Ганна. Вони запрошували на свято всіх гостей, щоб Масляну зустрічати , зиму проводжати, весну закликати.
         Господині свята завідуюча клубом Галина Войтенко та завідуюча бібліотекою Тетяна Караман пропонували гостям скуштувати млинці та випічку. А також розповіли про традиції святкування Масляної.
         На святі були присутні: Зитма (Білоконь Юлія), (Весна (Дінчива Аліна), Масляна (Косьяненко Інна). Вони вітали  глядачів зі святом , бажали всім миру, щастя щедрого кожному дому. У їхньому виконанні  пролунали пісні «Потолок ледяной», «Я – Весна», «Не давайте суму жити». Також вони провели з глядачами ігри та вікторини. Весна з дітьми водила хороводи.
         Вокальний ансамбль «Зброжківчани» виконали пісню «Масляна».
         Сподобалось глядачам композиція «Варенички» у виконанні  танцювального колективу «Сонечко».
         Відзначились на святі також Циганкова  Світлана,  яка проспівала запальну пісню «Красива весна», та Межуровська Анастасія.
         В кінці свята Масляна запросила всіх на вулицю, щоб спалити опудало  зими. Після паління опудала всі присутні зайшли до зали. Господині  свята частували гостей млинцями та випічкою. Зі свята всі пішли задоволені.


                                                     Завідуюча бібліотекою – Караман Тетяна та

                                                Завідуюча клубом - Войтенко Галина

Комментариев нет:

Отправить комментарий