"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 11 марта 2015 г.

Чиста , мов роса, глибока , як молитва
          «…Ще не вмерла мова України,
А звучить ви чуєте ,звучить!
Вона кличе нас усіх до дії,
Де і хто не був би ви одно,
В цьому наша віра і надія,
Наша зброя й наше знамено!»

         В Ставківській бібліотеці є постійно діюча книжкова виставка «Наша мова калинова», яка постійно оновлюється. На передодні Міжнародного дня рідної мови не тільки оновлена розділом  «Рідна мова, як рідна мати», а й з учнями 7-А класу під керівництвом Шестопалової В.Д. проведена година спілкування «Лунай , прекрасна наша мова!» Віра Дмитрівна – філолог, і дійсно любить українську мову. Цю любов зі школи, передану їй вчителем  Васильчук Зіною Яківною, вона передає своїм вихованцям , запалюючи вогник захоплення в дитячих очах.
         Адже рідна мова - це спосіб, через який людина починає пізнавати світ, що її оточує, дізнається,  як звуть батьків, як гучить власне ім’я.
         Рідна мова – то золотий ключик від енергетичних скарбів тієї землі, на якій народився, живеш. «День рідної мови для України не є днем тільки  державної мови, - продовжила бібліотекар,  - У цей день ми віддаємо шану усім мовам, якими розмовляють у нашій державі. На Одещині, де  в мирі та злагоді живуть представники багатьох національностей, звучать молдавська, болгарська, білоруська, єврейська, російська, грецька та інші мови, українська мова – мова єднання».  На книжкових виставках представлені книги українських видавництв, що ще раз підтверджує, що  українська книга є, вітчизняне книгодрукування вижило. А це є справжнім святом рідної мови, тому що без мови, без книжки нема культури, нема нації.
         Для юнацтва  свято рідної мови «Ти наше диво калинове, кохана українська мова!» - декларує право кожної людини на свободу  спілкування, мислення , способу  життя та життєвого вибору. Це свято є індикатором  громадської та державної зрілості. Учні 11 класу з великим інтересом взяли участь  у бліц-вікторині «Рідне слово, рідна література». Адже, незабаром – ЗНО для абітурієнтів. Переможцями стали – Веремчук Катерина, Стащук Ірина, Веремчук Тетяна. То ж заглядайте у підручник, хрестоматію,  енциклопедію, перечитайте твори українських письменників. Любіть і знайте рідну мову:
«Рідна мово, ти звучи, рідним
словом нас научи»



Завідуюча Ставківською бібліотекою – В.К. Калмикова 

Комментариев нет:

Отправить комментарий