"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 28 ноября 2018 г.

                           Гендерні ролі і стереотипи.

         З 25 листопада по 10 грудня проходить Всесвітня акція  “16 днів проти гендерного насильства’’. У 2005 році в Україні було прийнято Закон ’’ Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків’’. Досягнення такої рівності, на перший погляд, здається простою та звичайною справою. Достатньо, щоб дівчата та хлопці, жінки та чоловіки з повагою ставилися одні до одних, підтримували одні одних в родині,в школі, на роботі.
Тому, щоб взяти участь у Всесвітній акції на базі СОУПу ЦРБ пройшла бесіда ’’Гендерні ролі і стериотипи’’ для учнів 9-10-х класів ЗОШ I-III ст.№1 з педагогом – організатором Корольовою О.А. На заході були присутні директор РЦСССДМ Холодулькіна О.С., юрист - консультант Кінда Н. Ю., волонтер Корпусу Миру Еліс Грейдер. У ході бесіди розмова йшла про порушення прав жінок та чоловіків, про насильство і його попередження,  про види насильницької поведінки, а працівники РЦСССДМ довели до відома усіх присутніх як вміти протистояти насильству та куди звертатись по допомогу.      Кінда Наталя роздала усім календарики з номерами телефонів служб довіри ’’Розірви коло’’ - попередження домашнього насильства, куди можна зателефонувати та отримати психологічну допомогу.
         У нашій державі будь – які форми насильства заборонені за законом. Конституція України закріплює наші права у статті 21: Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, стаття 27: Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави – захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.
          Важливо вміти вирізняти та попереджати насильство.  Усі присутні переглянули відеоролики про гендерну рівність, насилля у родині та сімї, про гідність та погляд дітей а гендерне насилля.
         Неправильно було б стверджувати, що все суспільство складається з насильників  або жертв насильства. Культура в поведінці, толерантність у стосунках, повага до особистості існували і будуть існувати. Є безліч прикладів, коли в родині з покоління в покоління передається шанобливе ставлення до батьків, до матері, до батька, до дітей, які візьмуть  з собою всі цінності родини і передадуть своїм дітям та онукам. Родинні традиції продовжують існувати, не зважаючи на зміну поколінь.
         Ми сподіваємося, що в нашому суспільстві та нашому житті не буде ніколи  ніяких форм насильства, ні над жінками, ні над чоловіками і, тим паче, ні над дітьми, тому що кожна людина, незалежно від раси, національності, статі хоче прожити щасливе життя, бути рівною серед рівних.

Бібліотекар- координатор СОУПу Ручка Тетяна.














Комментариев нет:

Отправить комментарий