"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

четверг, 8 ноября 2018 г.



"Мова українська- скарбниця народного духу"

         9 листопада - відзначається День української мови та писемності.Тому, долучившись до урочистого відзначення цієї славної дати, в СОУПі при центральній районній бібліотеці пройшло свято для учнів 10 класів Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 з вчителем Бондаренко С. О. та шкільним бібліотекарем Михайловою М. М.  Земля українська стародавня, така ж давня,і наша мова. Бібліотекарі - координатори Кожарновська Людмила та Ручка Тетяна  розповіли про заснування українського писемства ще з сивої давнини від Кирила та Мефодія,від Нестора- літописця,про факти,коли  намагалися  знищити українську мову, а разом з нею і український народ, аби він був покірним рабом без мови, без усної народної творчисті, без коріння роду нашого...
         Відвідувачі переглянули відео-призентацію про тернистий шлях боротьби української мови за незалежність, ознайомились з книжковою виставкою " Рідна мова - честь і гідність". Шведа Максим, Жеребко Анастасія,Варданян Мілена читали поетичні перлини про нашу рідну мову.Поетичною мовою можна все змалювати й охарактеризувати:чарівні картини природи і людські почуття, найпершу гаму  барв та гармонію людських стосунків.
         Діти приймали активну участь у конкурсах "Мовне асорті","Словограй","Словникар","Скажи без затримки","Відгадайко","І чужого навчайтесь, й свого не цурайтесь..."показуючи високі знання та розумовий інтелект з української мови.
         Мова - це показник культири людини. Недоремно говорять:" Заговори, щоб я тебе побачив".
         Українска мова- це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня соловья,прекрасна і барвиста, наче дощова веселка.Не можна ходити по рідній землі, не зачаровуючись, виплеканою у віках, рідною мовою.
         Мова безцінний дар, який треба шанувати, як батька і матір, родину і Батьківщину...
         Наше свято- це поетична передмова до досконалого вивчання рідної мови.Вивчати її, удосконалювати свої знання, збагачувати словниковий запас під час читання і спілкування, досконало володіти нею - обов'язок кожного справжнього украінця.

 Бібліотекар - координатор СОУП                                            Ручка Тетяна

Комментариев нет:

Отправить комментарий