"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

понедельник, 3 октября 2016 г.

БАБИН  ЯР - ЛИХО  СТОЛІТТЯ.
                29 вересня в Ставківській бібліотеці відбулася година пам’яті, присвячена 75 роковинам трагедії в Бабиному Яру.
          Бабин Яр-один з найбільших у Києві ярів.... Саме ця місцевість вважається першим місцем тотального знищення єврейського населення.
         "З раннього ранку 29 вересня 1941 року через усе місто йшли десятки тисяч євреїв. Люди несли валізи й вузли, везли хворих і літніх родичів. Родичі й друзі проводжали їх, не підозрюючи про майбутню трагедію",-розпочала розповідь класний керівник 7 класу Михайленко Наталя Костянтинівна. Діти слухали, затаївши подих, про розстріл близько ста тисяч людей різних національностей, більшість із яких були євреями. Чому люди добровільно пішли? "Та тому,-пояснила вчитель,- що в оголошеннях було повідомлення:" Взяти з собою документи, гроші, коштовності, а також теплу білизну та інше". І люди повірили, що будуть кудись перевозити.
         Ведуча Настя Нікітчук повідомила що було приводом для масового мордування киян-євреїв. Серед розстріляних були моряки Дніпровської військової флотилії, в’язні Сирецького підпілля, учасники українського національного підпілля, зокрема поетеса Олена Теліга. ЇЇ вірші зачитала Олександра Гавіловська. Далі бібліотекар надала історичну довідку, як відступаючи з Києва і, намагаючись замести сліди своїх злочинів, фашисти в серпні-вересні 1943 року знищили табір, відкопали і спалили в печах сотні тисяч трупів, попіл було розсипано на околицях. Потім спалахнуло повстання зайнятих на роботах біля печей(387 осіб)-це були в’язні-смертники. Вони   вчинили масову втечу, але врятувалися тільки 14 чол. Уривки з книги Олександра Кузнєцова " Бабин Яр " зачитала класний керівник 8 класу  Віра  Дмитрівна Шестопалова, після чого  майже  у кожного присутнього виникло бажання прочитати цю повість.
         Влад Сігов прочитав вірш Євгена Євтушенка "Бабин Яр", а Інна Веремчук-" На меня надвигаются рвы " Ріви Балясної в перекладі Заславського Р..  Артем  Жирун засвітив свічку пам’яті і всі присутні хвилиною мовчання пом’янули жертви страшної трагедії.  
                  Бабин Яр нам треба пам’ятати,
                  Адже пам’ять-то є наша совість.
                  Помилок таких не допускати,
                  Не писати геноциду повість.
                  Процвітай і квітни, Україно мила!
                  Кращого життя ти, вірю, гідна,
                  В об’єднанні й мирі наша сила!
                  А вона нам зараз так потрібна!
Бібліотекар Ставківської бібліотеки – Калмикова В. К.





Комментариев нет:

Отправить комментарий