"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 12 октября 2016 г.

ЛИШЕ СЛАВА КОЗАЦЬКА
 В ДАЛЕКИХ ВІКАХ
За Дніпровими порогами ,
За південними дорогами,
За степами, за широкими,
Наші прадіди жили.
Мали січ козацьку славную,
Цінували волю вільную.
Україну свою рідну,
Як зіницю берегли.

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в нашій країні відзначається День українського козацтва та День захисника України. Цей день обрали не випадково. Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Традиція ця дуже давня і походить ще з часів Київської Русі. Козаки вважали Покрову своєю заступницею. Народ завжди ставився до захисників України з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. 
Відзначили це свято і у читальному залі районної бібліотеки. Бібліотекарі відділу обслуговування Павлова Л. О. та Кожарновська Л. Б. запросили на захід  учнів 10 кл. Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 з вчителем біології Стрільцовою В. П.. Бібліотекарі розповіли історію виникнення козацтва та Запорозької Січі, провели конкурси, підготували презентацію «День українського козацтва», ознайомили з кодексом лицарської честі, пригадали прислів’я та народні прикмети на Покрову. Також учні прослухали козацькі пісні: «Ой на горі та женці жнуть», «Засвистали козаченьки», «Ой у лузі червона калина», «Їхав, їхав козак містом», «Ой розвивайся та й сухий дубе», «Розпрягайте, хлопці, коні», «Їхав козак за Дунай».
День захисника України — свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист — економічний, гуманітарний, інформаційний.
На завершення заходу Павлова Л. О. представила книжкову виставку «Козацькими стежками».


Завідуюча відділом обслуговування  - Н.М. Петриця








Комментариев нет:

Отправить комментарий