"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 19 октября 2016 г.

Прийшла  Покрова – готуй  рушник, Чорноброва!


14 жовтня у Степанівському СБК відбулося театралізоване дійство «Прийшла  Покрова – готуй  рушник, Чорноброва».
         Перед початком  заходу  усіх  присутніх  в залі поздоровила  зі святом т. в. о. сільського голови Михайлова Н. П.  наголосивши, що для степанівців  це  потрійне свято - свято села, свято захисника Вітчизни та свято Покрови. Далі розпочалося театралізоване дійство. Сільське подвіря  , на якому красуються вінки цибулі, часнику, біля хати купа гарбузів, за тином червоніє калина.
         В театралізованому стилі пішла мова про свято  Покрови, що вона є не тільки охоронницею жіночої долі, а й козацький оберіг. Козаки – це своєрідна народна поліція. Зараз по всій Україні  створюються козацькі громади, козацькі сотні. Вони виховують молодь на кращих українських традиціях. Відрадно, що наша Березівська команда стала переможницею обласної дитячо-юнацької військово-патріотичної гри  «Сокіл» («Джура»), а започаткований цього річ  фестиваль «Тилігул-Козак-Фест», встановлення пам’ятного знаку  славетному  отаману Петру Калнишевському та відкриття козацької криниці  стало значимою подією в районі. Тож, щоби козацьке древо  зеленіло  і дужало, а Матінка Покрова оберігала наших захисників  віддаємо шану  козацькій славі, піснею у виконанні  В. Піроженка  «Гей,ви, козаченьки!». Ну, а яке ж свято без  всюдисущих кумась? Ну, а коли кумасі збираються разом, то пісні бути обов’язково.  Бо пісня – це бездонна душа нашого українського народу. Вона мандрувала чумацькими шляхами ,  линула по всій Україні з кобзарями, вела бій  козаків. В ній переплітались і радість  і смуток, і кохання, і зрада.
         В акапельній  формі прозвучали пісні у виконані «Веселки»: «Ой , гиля гусоньки на став», «Ой , на горі, на високій», «Віддай мене, мамо…»
         І тут зявляється  молодь (Марина Семенчук, Валентина Товалюк, Настя Вишнякова,  Діана Резнікова) і кепкують з молодиць «Знов бабусі «завивають» мабуть , погода переміниться!». На що молодиці визивають молодь позмагатись у співі та продемонструвати  знання української народної пісні. Останні залишились задоволені. Значить живе в нас українська пісня, український дух!\
         - А чи вмієте ви  співати наших, сучасних пісень?
         - Легко! – відповідають молодиці  і задають тону піснею «Я і Сара».
         В тому , що вони (молодь) першокласні співаки  ще раз доказують  молодицями  рядом пісень на сучасну тему»Радість – привіт!», «Балувана Галя»(текст Шпарталової), «Вовчиця» (Олександр Вишяков).
         Закінчується захід  словами «Ми згодні, що настав новий час, молоді подобається все нове, сучасне в тому числі і пісня. Але українські традиції , українська народна пісня живе і повертається до людей вселяючи їм віру , надію і любов.

Україно, все, що в серці несу
Із твоїх я дістала глибин
І любов, і пісенність,
І мову твою  соловїну
Я живу і співаю,
Бо живе і співає Вкраїна!


Завідуюча  Степанівською бібліотекою  - О.В. Муринська
Директор Степанівським БК – Г.Г. Шпарталова





Комментариев нет:

Отправить комментарий