"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 29 апреля 2015 г.

СВЯТА ПАСКА ЙДЕ ДО ХАТИ,
БУДЕМО ВЕЛИКДЕНЬ ЗУСТРІЧАТИ

Напередодні свята Великодня в дитячій районній бібліотеці був проведений ранок для учнів 5 –Б класу ЗОШ № 3 з вчителем Іриною Іванівною Магденко.
Великдень одне з найбільших свят християн. У до християнські часи на цю пору припадало свято великого сонця і пробудження  природи від довгого зимового сну. За народними спостереженнями , цього дня і сонце якось особливо світить, кажуть сонце грає. Зі святом Пасхи пов’язані нові звичаї, які передаються з покоління у покоління, і яких дотримуються століттями.
Бібліотекар Тетяна Анатоліївна Шевченко розширила уявлення учнів про історію походження писанки,         про народну символіку: ознайомила із традицією розмалювання писанки, як оберегу, розповіла про основні символічні значення, роль кольорів: свідоме ставлення до свят та бажання брати у них участь , дотримуватися традицій та обрядів свого народу. Діти читали вірші про Великдень, про писанки: Лупашко Маряна, Дембовська Діана, Марцинковська Віра.
 Протоієрей Анатолій с. Заводівки цікаво розповів учням про Вербну неділю, на якій потрібно всіх прощати та погане забувати, робити добро, любити ворогів своїх, та про білий тиждень перед Великоднем про  кожний із днів тижня. Діти з заохоченням розповідали , як вони допомагають своїм рідним пекти паски, малювати писанки, фарбувати крашанки.
         Тож шануймо звичаї наших предків і тоді на землі пануватиме мир та спокій. Нехай великодні святкові писанки принесуть до нашої господи мир і достаток, захистять від бід і жалів, та кожний день радують око барвистим розмаїттям фарб.
 О, писанко. Ти символ України
Любові й миру  вічна берегиня,
Ти – воскресіння весняний цілунок!
Ти – мамин великодній подарунок!


Зам. директора по роботі з дітьми – Янішевська Л.В.


Комментариев нет:

Отправить комментарий