"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 16 декабря 2015 г.

«Свято Андрія Первозваного –
одне з улюблних свят нашого народу»

                12 грудня в Заводівському Будинку Культури разом з бібліотекою провели Свято "Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці".
         У ніч  з 12 на 13 грудня дівчата ворожать на наречених , просять у долі щастя.Більшість вірить , що у цей день творяться містичні речі. І якщо дуже щиро загадати здійсниться найзапоітніше бажання. Водночас День Андрія вважають у народі великим зимовим молодіжним святом.
         Свято відкрили Ладиненко Г. Л., Тарасова М., Антошенко Л. М., які розповіли присутнім про цикл зимових свят, про те як вони святкували у давнину.
         Учасники свята Перестяк А., Мірошниченко М., Вакіш В., Дмитренко О. співали веселі Українсьні народні пісні. 
         Ну а потім почалися Андріївські гадання. Дівчата ворожили собі на нареченого, хлопці Синенко В., Урсул Д. розповідали смішні небилиці, веселили дівчат, а потім кусали калиту.
         Ритуал кусання калити, підвішеного на стрічці короваю як символу сонця, означає оздоровлення, очищення та щасливе майбутнє.
Довго лунали в залі веселі запальні пісні , щирий, щирий сміх супроводжував поїдання вареників та їхніх смаколиків, які приготували Ладиненко Г., Тарасова М., Антошенко Л..
         Молодь отримала багато задоволення від святкового дійства , бо народні звичаї завжди заворожують , підкупають своєю щирістю,наївністю та вірою.


Бібліотекар Заводівської бібліотеки – Л. М. Антошенко

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий