"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 16 мая 2018 г.


Вишиванку одягай – Україну кохай!

         Всесвітній День вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення – щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не привязане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка. Тому напередодні свята в Центральній районній бібліотеці на базі СОУП пройшов народознавчий екскурс «Вишиванку одягай – Україну кохай» з учнями 8 класу ЗОШ №1 та вчителем історії Бойко М. П.
         Бібліотекарі координатори СОУП Ручка Т.А. та Кожарновська Л. Б. розповіли про ідею акції «Всесвітній день вишиванки», яку у 2006 році запропонувала студентка Леся Воронюк. Її підтримали одногрупники та викладачі факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора, а також прихильники України.
         Історія народної вишиванки на Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Сорочці наші пращури поклонялись як чарівній силі, як оберегу. Сорочки призначалися для буденної роботи, свята, посагу, весілля, навіть смерті…Існував звичай, подекуди ще зберігся й досі: дарити нареченому вишиванку, свекру, свекрусі у день весілля. Національний характер білої сорочки підкреслюється в багатьох при повідках «Як мати рідненька, то й сорочка біленька», «Як неділя то й сорочка біла».
         Відвідувачі переглянули відеоролики з українськими піснями «Вишиванка моя вишиваночка», «Вишивала дівчина вишиванку», «Два кольори», «Українська вишиванка» та інші.
         В цьому році українці одягли весь світ у вишиванки. Вишиванки сприймаються як символ єднання, солідарності  і підтримки. День вишиванок проходитиме у багатьох містах. Тож приєднуємось і ми з вами усі – українці, який обєднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишиванки.

Хай сміється доля журавлина,
Поля розлогі колосом цвітуть,
Нехай червоні ягоди калини
Щасливу вашу осявають путь.


Бібліотекар – координатор СОУПу                                    Ручка Т.А.







Комментариев нет:

Отправить комментарий