"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 16 декабря 2014 г.

Урок національної гідності «Разом ми -  одна сім’я»

Багатонаціональна і поліетнічна держава – Україна. Люди всіх націй в нашій країні жили в мирі і злагоді. В роки незалежності України проблема надійного захисту національних меншин стала пріоритетною. В наш неспокійний і важливий час люди ще більше згуртувалися і об’єдналися в боротьбі проти агресора, який  посягнув на нашу незалежність і цілісність нашої країни.
На цю актуальну тему  Гуляївська бібліотека разом з Будинком культури провели урок національної гідності «Разом ми -  одна сім’я». на захід були запрошені учні дев’ятого класу Гуляївської школи, вчителі, голова сільської ради Юрченко Т.П., а також жителі села різних національностей. Ведуча Прусакова А.В. ознайомила присутніх коли і ким був заснований міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації, який щорічно наголошується 21 березня; скільки національно-культурних товариств створено на Україні і які гарантії надає держава національним меншинам.
На території Гуляївської сільської ради крім українців проживають  білоруси, росіяни, болгари, гагаузи, греки. Родини Багатків, Цалеїв, Гальджа Лідія, Ковалення Валерій, Бенда Василь , Марчук Микола – білоруси;
Родини Ротарів, Вілку, Сілівестру, Марчук Тетяна – молдовани; Кобилко Галина -  болгарка; Гур янова О.Ф. – гречанка.
         З особливим інтересом слухали присутні розповіді вчительки історії і права,  гречанки за національністю,  уродженки Донечини – Гур’янової О.Ф. про грецькі села, які утворилися на Україні, національні традиції і звичаї і навіть національну кухню.
         Ще зовсім юними приїхали на заробітки  на Україну білоруски Гальджа Лідія В і Труфанова Ганна С. Працювали  в колгоспі на тваринницькій фермі, зустріли тут своїх суджених, створили сім’ї і залишились на Україні назавжди.
         Присутні мали можливість переглянути фотокартки, Труфанова Г.С. навіть заспівала пісень. (Вона  ще й являється активним учасником художньої самодіяльності Гуляївського СБК) . Всі ці люди проживають разом з нами довгі роки, мають право і можливість спілкуватися своєю мовою, зберігати свою культуру і традиції.
         Бібліотекар ознайомила присутніх з матеріалами книжкової виставки «Багато націй є на світі, але ми всі одна сім’я»; звернулася до дітей, щоб завжди були толерантними в відносинах,  прислухалися,  розуміли і поважали один одного. Лише тоді в нашій країні буде мир, лад і спокій.


Бібліотекар Гуляївської бібліотеки – Павленко А. П.

Комментариев нет:

Отправить комментарий