"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 16 декабря 2014 г.

Андріївські вечорниці

13 грудня в Зброжківському сільському клубі святкували Андріївські вечорниці. Свято Андрія Первозваного – це одне з великих та улюблених свят зброжківської молоді.  Народні традиції міцно переплелися з релігійними та отак і дійшли до наших днів.
         В Андріївських вечорницях взяли участь: дівчина Галина (Караман Ауріка), мати (Караман Тетяна), господиня (Войтенко Галина), дівчата (Білоконь Юлія, Дінчева Аліна, Каракоша Ганна, Корженко Яна, Межуровська Анастасія).
         Господиня розповідала дівчатам легенду «Про дівчину Україну», та про свято Андрія та його традиції.
         З давніх-давен славилася Україна таким звичаєм, як  ворожіння у ніч на Андрія, тому господиня разом із дівчатами ворожили на заміжжя: чи скоро їх віддадуть та яким буде майбутній чоловік.
         Також пекли калиту – найвеличнішу ознаку свята.
         На святі лунали пісні: «Україна – вишиванка» (Г. Войтенко), «Гадане», «Любить не любить» ( вокальний  ансамбль «Зброжківчани»).
         Дівчата  та глядачі грали в гру «Калита».
         В кінці свята учасники художньої самодіяльності заколядували піснею «Україна колядує» (солістка Юлія Білоконь). Отже перед глядачами ожили ігри  і забави нашого народу. Тож бережімо цю прекрасну , невичерпну скарбницю. У ній розум, кмітливість, гумор, надія  завтрашнього дня. Хай завжди живим вогником  світяться обереги памяті .
                                                                      
Зав. клубом - Г. Войтенко,  
Бібліотекар Зброжківської бібліотеки - Т. Караман








Комментариев нет:

Отправить комментарий