"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 27 сентября 2016 г.

М. Грушевський: життя і діяльність очима потомків


В цьому році виповнюється 150 років з дня народження Михайла Грушевського  - першого керівника першої в історії незалежної Української держави, яка підписала 18 січня 1918 р. універсал про Незалежність України.
         Сьогодні, як ніколи, актуальною темою є збереження суверенітету України. Саме з цією метою у вересні Оснівська бібліотека  провела годину пізнання історії «М. Грушевський; життя і діяльність очима нащадків».
         Бібліотекар  розкрила перед учнями постать М. Грушевського як видатного українського історика, академіка, громадського діяча, голови Центральної Ради, автора близько двох тисяч праць з історії України , серед яких багатотомна   «Історія України – Русі». Здивувало читачів те, що формування української народності Грушевський відносив  не до Х1У- 1У ст., а до 1У ст. , а також і те, що ще в той час історик стверджував про те, що Київська Русь належить тільки історії  України і не була спільною колискою українських, російських, білоруських народностей. Засуджував політику возз’єднання  України з Росією Б. Хмельницького і вихваляв  І. Виговського та І. Мазепу, які намагалися відірвати Україну від Росії.
         У збірниках  «Вільна Україна», «Хто такі українці і чого вони хочуть?», «Україна і Росія», та ін.. читач знайде  найболючіші питання нашого сьогодення і збагне, що склалася на початку ХХ ст..
         Зараз, в період відновлення державного життя  України  необхідно призадуматись  і наново оцінити  творчу спадщину і діяльність М. Грушевського як державо творця і засновника української національної історії.
         Саме такого звучання набувають сьогодні роковини М. Грушевського, адже з багаторічного небуття повертаються не тільки його ім’я та творчість, а й безцінний   історичний досвід.
         Тож не знати не маємо права!



Завідуюча Оснівською бібліотекою – С.Г. Музика

Комментариев нет:

Отправить комментарий