"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

пятница, 22 апреля 2016 г.

ПІД ПОЛИНОВОЮ ЗОРЕЮ

         У ці квітневі дні ми привертаємо  увагу як української,  так і світової громадськості до страждань людей, які зазнали і продовжують зазнавати дії радіації,- наших співвітчизників і жителів інших держав. Серед них і ті, хто захистив світ від страшної біди ціною свого здоровя, а інколи й життя. Ми схиляємо перед ними голову.
         У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської АЕС несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум’я. Почався  новий відлік українського часу. Болісний. Гіркий. Печальний…
         З нагоди 30-ти річчя жахливої аварії на Чорнобильській АЕС працівниками центральної районної бібліотеки Кожарновською Л. Б. та Шубською І. П. було проведено урок памяті «Під полиновою зорею». На захід запросили  учнів 9-х класів ЗОШ І-ІІІ ст. №2 разом з бібліотекарем школи Михайловою М. М. Школярам було розказано про вибух четвертого реактора Чорнобильської АЕС, який сколихнув увесь світ, його наслідки. Було запропоновано перегляд відеороликів  «Секунди до аварії», «20 факторів про Чорнобильську аварію», показано спогади інженерів, ліквідаторів та очевидців, про музей Чорнобиля, який створено в Києві 1992р., де зібрано всі матеріали , фотографії та інше.
         Учні дізналися , що біда не оминула і наш край, жителів Березівщини, які також приймали участь  у ліквідації наслідків аварії, у спорудженні саркофагу  для реактора, у дезактивації   зараженої території, населених пунктів і техніки. Згадали всіх березівчан поіменно, на великий жаль багатьох з них вже немає серед нас. Усі присутні вшанували хвилиною мовчання героїв.
         Наприкінці  уроку памяті усім присутнім була представлена книжкова виставка «Чорнобиль. Тепер це слово знає цілий світ.».
         Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії! Перед живими! Перед  пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.


Провідний бібліотекар юнацької кафедри – Л.Б. Кожарновська





Комментариев нет:

Отправить комментарий