"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

понедельник, 27 октября 2014 г.

Козацтво та Покрова Пресвятої Богородиці


         14 жовтня відзначається одне з найбільш шановних свят в Україні – свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як зазвичай кажуть , «Покрови» чи «Пресвятої Богородиці».
         До цього свята в районній бібліотеці був проведений захід «Козацтво та Покрова Пресвятої  Богородиці»,  а також  в читальному залі працівники бібліотеки підготували книжкову виставку «Свята Покрова». На захід було запрошено учнів 10-х класів ЗОШ № 3 з вчителем по виховної роботи
 Єпур Н.С.
         Бібліотекарі Надія Петриця та Лариса Павлова розповіли історію виникнення  цього свята а про традиції і обряди, які пов’язані з Покрови Пресвятої Богородиці. Працівниками бібліотеки була представлена презентація образів Пресвятої Богородиці, також присутні прослухали пісні про козаків , адже для козаків Покрова була найбільшим святом. Цього дня відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою.



         «Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат шлюбним вінцем». В українських селах до сьогодні дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрови. Тож бібліотекарі продемонстрували відеоролик «Історія українського сватання», нагадали присутнім  прикмети та прислів’я, які пов’язані зі Святою Покровою. А на завершення свята господині бібліотеки Н.М. Петриця, Л.О. Павлова та І.П. Шубська пригостили всіх запрошених короваєм.
         Від Н.С. Єпур та учнів ЗОШ № 3 бібліотекарі отримали слова вдячності.


                                                                             К.А. ПАВЛЕНКО

                                                                                 ДИРЕКТОР БЕРЕЗІВСЬКОЇ ЦБС

Комментариев нет:

Отправить комментарий