"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

пятница, 21 ноября 2014 г.

«Горять свічки в людських долонях»

            Історія багатостраждального українського народу перенасичена  трагічними  подіями минулих століть. Проте є одна з них , яка ніколи з кликом часу не буде поглинута мороком небуття. Це події голодомору 1932-1933рр., який смертельним вихором пройшовся по родючих українських землях  і викосив все живе на селі. І нині , коли всі ми  живемо в новому столітті і тисячолітті, витоки цієї трагедії так і не осмислені належно. На жаль, навіть зараз в шкільних підручниках Голодомор висвітлюється не в тому обсязі, щоб учні усвідомили трагедію ХХ сторіччя у всій повноті. І, на великий жаль, є ще історики , які самі себе переконують, що Голодомору не було.
         З метою належного вшанування жертв Голодомору 1932-1933рр. 20 листопада в ЦРБ відбулась година  духовності  година памяті «Горять свічки в людських долонях». Підготували його  і провели  бібліотекарі відділу обслуговування ЦРБ  Петриця Н.М. , Павлова Л.О., Кожарновська Л.Б., залучивши до пошукової роботи учнів 9-х класів ЗОШ №1 разом з класними керівниками Герчі Т. В. і Бойко М. П. Тема заходу, матеріал та його обговорення не залиши байдужими  ні учнів – старшокласників, ні дорослих. Бібліотекарі розповіли,  що 17 місяців – з квітня 1932-го по листопад 1933-го – на наших родючих чорноземах панував голод. За даними науковців, протягом цих чорних 500 днів у нашій країні голодною смертю загинули мільйони: 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, майже 25 тисяч – щодня… Головною метою організації штучного голоду були в покарання українців: люди з опухлими ногами вже не становили загрози для сталінського режиму.  З непідробним інтересом учні сприйняли інформацію про людські втрати в Березівському районі, в якому 61 населений пункт постраждав від голоду. Жменька зерна і декілька картоплин  могли б тоді урятувати життя маленькому хлопчикові чи дівчинці, однак з домівок наших сіл виметено все…
         Слід зазначить , що працівники бібліотеки зібрали великі фактичні матеріали з даної тематики і донесли його до дитячих сердець. А на екрані школярі могли побачити жахливі картини голоду, почути свідчення очевидців. Учні також  оглянули виставку тематичної літератури та фотоматеріали , що висвітлюють події Голодомору 1932-1933 років в Україні та нашому краї. Наприкінці заходу дев’ятикласники і дорослі воздали шану  невинно убієнним – хвилиною мовчання згадали всіх, хто загинув мученицькою смертю,  вклонилися їх святій пам’яті, аби чорна трагедія більше ніколи не завітала до хати української родини.

М. П. Бойко- вчитель історії ЗОШ №1,

класний керівник 9-Б класу












Комментариев нет:

Отправить комментарий