"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

среда, 6 мая 2020 г.


ВІЧНИЙ ВОГОНЬ, ЯК ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ПРО НАЙКРАЩИХ ЛЮДЕЙ

Як і багато інших сіл Березівського району , село Петрівка відоме своїми героїчними людьми , які боролися за свободу рідного краю під час Великої Вітчизняної війни.
Село Петрівка має давню історію. Його заснували кріпаки , які мріяли про волю. Ці люди збирали все життя кожну зароблену копійчину, щоб купити собі «вільну». Коли їм це вдалося , колишні кріпаки утворювали нові вільні поселення. На землях села Петрівка першим оселився Петро Лисенко. Звідси і пішла назва села.
Під час Великої Вітчизняної війни спокій волелюбних петрівців було порушено . Хоча село і знаходилось далеко від основних магістралей , та окупанти все ж добрались до Петрівки. Активних комуністів і комсомольців було розстріляно.
Окупанти сподівалися , що у Петрівці буде чим поживитися . Але не застали там ні худоби , ні сільськогосподарської техніки. Худобу , трактори та комбайни було зазделегідь відправлено у тил.
До лав Червоної Армії було мобілізовано близько 120 мешканців села. Більша частина з тих петрівців , які повернулися у рідне село після війни , відзначена урядовими нагородами . Це- В. Гаєвський, В. Білоус, І. Данілішин, Г. Копач, Ф. Білоус, С. Сафронов.
На жаль, 80 мешканців Петрівки загинули на полі бою.
Використана література:
Ніточко І. і.
Окупація : Березівський район: 1941-1945 рр.


Бібліотекар Петрівської бібліотеки – Тетяна Корнєєва





Комментариев нет:

Отправить комментарий