"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

четверг, 14 мая 2020 г.







НАШІ ГЕРОЇ

75 років завершення Другої світової війни в Європі.
Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації.
Піднялися на священну війну наші діди і прадіди, йшли на війну хлопці й дівчата 40-х, наші однолітки. Захищати Батьківщину пішли 5107 жителів Березівського району, а також 114 наших односельчан. Серед них були вчителі нашої школи: Шкінь Степан Анікеєвич, Гудима Микола Сильвестрович, Вайнер Анатолій Ісаакович, Бекманбетов Георгій Артемович.
Для боротьби з загарбниками на території Маринівської сільської ради (село Балайчук) було створено підпільну патріотичну групу. До її складу входили Гриньківський Петро Степанович, Відміш Серафим Федорович (керівники), Крамаренко Федір Олексійович, Лісогор Денис Семенович, Володимир, Ющенко Омелян Васильович, Дячок Віктор Петрович, Лапуленко Капітон Григорович, Іщенко Михайло Васильович, Ібадов Багадур Гусейнович, Бур’ян Андрій Павлович, Бабій Герасим Мар’янович, Григоренко Лук’я Михайлович. Група саботувала здачу продуктів і речей для потреб німецької армії, влаштовувала диверсії, розповсюджувала чутки про наближення військ Червоної Армії і давала правдиву інформацію про події на фронтах, допомагала ховатися єврейському населенню, організувала втечу великої групи військовополонених з табору, який розміщувався на території МТС (с.Шевченкове). Тому на боротьбу з підпільною організацією було кинуто числені загони поліцаїв. Після багатьох спроб їм вдалося викрити підпільну групу. Підпільників-активістів було страчено.
Під час і після Другої світової війни 230 маринівців було нагороджено орденами і медалями за героїзм, проявлений у боях проти загарбників.
25 воїнам 34 гвардійської стрілецької дивізії та 353 стрілецької дивізії, які загинули в бою за визволення села Маринове в березні 1944 року та 23 загиблим в роки Другої світової війни воїнам-землякам в центрі села зведено у 1969 році меморіал – пам’ятник воїну визволителю та дві братські могили.
Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.


Бібліотекар Маринівської бібліотеки – Світлана Черноус


Комментариев нет:

Отправить комментарий