"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

вторник, 17 февраля 2015 г.

ВШАНУЙМО ПАМЯТЬ ХЛІБОРОБА

                                                                                                          «Вродимо на славу,
                                                                                До хліба йдемо на схід  сонця,
                                                                               Жнивуємо Свято.
                                                                              Здоровлю батьків і малят».

                                                                                                   М. Палієнко

Пам’яті Макара Онисимовича Посмітного в Ставківській бібліотеці відбулися літературні читання «Його ім’я оповите легендою».
         Цікавою була зустріч з читачами , адже саме вони приймали участь  в заході, присвяченому 120-річчю від дня народження нашого земляка Двічі Героя Соціалістичної праці М.О. Посмітного. Шестопалова Віра Дмитрівна вчитель української мови  та літератури, розповіла про те, як півсторіччя  він очолював  колективне господарство у с. Розквіт, якому не було рівних у вирощуванні високих урожаїв на півдні України, як щедро  родила його нива,  добірним насінням засіяна мудрим землеробом для майбутніх поколінь.  Халус Світлана , Похиленко Юля, Гавіловська Олександра, Коровкіна Тетяна зачитували уривки з поеми «Заповідаю долю», яку одеський поет Микола Палієнко присвятив  незабутньому Макару Онисимовичу. З вуст Журіна Андрія та Жируна Артема минули рядки із «Звертання Макара Посмітного до Павла Ведути , з яких слухачі дізналися , як Посмітний М.О. йшов міжряддям кукурудзи на землях сусіднього колгоспу, де керував П.П. Ведута і примічав скільки качанів на стеблі, рахував. Чернецький Андрій читав вірш із збірки «Щедриця» про хліб. В бібліотеці збереглася книжка М. Посмітного «В Чорноморських степах» - 1953 року видання, з якої Дудник Яна зачитала. «Одещина степовий край. Чорноземний і багатий…» А Гнатюк Олена  продовжила читання з книги Якова Сікорського «Маяк в степу» (1961 року видання): « Дивиться Макар Онисимович, як розквітає рідний край і думає: «Тридцять сім років… Скільки за ці роки пережито. Та коли б довелося заново пройти той шлях в імя створеного тут, у степу, він і на мить не завагався б…»
         Серед учнів славного хлібороба була Герой Соціалістичної праці Марія Дмитрівна Шалор – голова колгоспу «Маяк» на Одещині.  Цікаві рядки до гостей донесла Ковальчук Наталя Валеріївна з книги  В. Лясковського «Платок Макара» , а авторка цієї статі  представила захоплюючу збірку  «Призхьба Посмітного» Бориса Дуброва, написану  з добрим гумором, а іноді й сумних  оповідань про великого хлібороба, хазяїна, мудрого народного самородка, доброї людини для якої  щастя людей і  розквіт рідної землі були найвищою межою в житті. З  підвищеним інтересом слухали всі медсестру дитячого садка Ірину Валентинівну  Медвідь, яка зачитала одну бувальщину, надруковану в «Степовому маяку» Олександром Небагатовим. «Дайте людям хліба!», адже багато чого пам’ятають  старі люди. Ковальчук Вячеслав продовжив читання книги І.І. Ниточко «Березівський район», а саме спогади Володимира Плютинського, Двічі Героя Соціалістичної праці, керівника агрофірми «Зоря», що на Волині, який загинува про те, як  Макар Онисимович завжди ділився  тим що мав: насінням, знаряддям праці, мудрими порадами.


Зав. Ставківською бібліотекою – В.К. Калмикова





Комментариев нет:

Отправить комментарий