"Вчіться та читайте.
Читайте книги серйозні.
Життя зробить все інше"

Федір Достоєвський

пятница, 12 октября 2018 г.


Славетні шляхи українського козацтва.

Непереможну у бою
     Ми славим армію свою,
        Бо всі на світі чесні люди:
                                                І дорослі і малі
                                                Хочуть миру скрізь і всюди,
Хочуть миру на землі.

         14 жовтня – великий і багатий на свята день. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує звязок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. З 2014 року , саме на Покрову Пресвятої Богородиці президент України Петро Порошенко встановив відзначати – День захисника України.
         Історія захисників України сягає часів давнини. Тому, на честь величного свята на базі СОУПу  центральної районної бібліотеки пройшов історичний екскурс з учнями 9-Б ЗОШ І – ІІІ ст. №3 з вчителем Паунович О.О.
         Координатори Ручка Т.А. та Кожарновська Л.Б. розповіли присутнім про тернистий та важкий шлях із сивої давнини і до сьогоднішніх днів нашої неньки України. Протягом віків численні вороги, ніби змовившись, тільки те й робили, що шматували землю, топтали простори, грабували багатства, терзали серце і душу України, не випадково для святкування Дня українського козацтва обрано День Святої Покрови, вона здавна була покровителькою козаків.
         Багато страждань випало на долю нашого народу, але він проявив свій нездоланний дух. Сьогодні на Сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Вирішується доля і майбутнє України. На полі битви – захисники України.
         Хвилиною мовчання діти вшанували пам'ять воїнів, які захищаючи кордони Батьківщини, віддали своє життя. Колись згадають наші діти, внуки отих героїв, що у мирний час, такі перетерпіли муки  й поклали голови за нас. Ми знаємо, що перемога буде за нами. Адже добро завжди перемагає зло, і буде мир, і спокій, і добро.
Козацькому роду – нема переводу! І сьогоднішні змагання та конкурси показали, що наші козачата не дадуть згинути козацькій славі. Гарна росте зміна! Хлопці малювали з закритими очима козацького коня, перевірили хто найсильніший, пережималися на руках, приймали активну участь у конкурсах «Чи вміють козаки швидко їсти?», «Козацька кухня», «Козацькі прислівя та скоромовки». А ще показали гарні знання з козацької історії. Під час заходу діти прослухали пісні та переглянули відеоролики «Час згадувати нашу славу, брате», «День захисника України», «День козацтва», «Білі тополі» Гурт Еней, «Українські козацькі пісні». А також ознайомилися з книжковою виставкою «Козацькими стежками».
         Наші пращури були запорізькими козаками. Від роду до роду передається їх заповіт жити чесно, не зазіхати на чуже, трудитися, любити свою землю, рідну мову, з повагою і розумінням ставитися  до інших народів. Тому давайте з вами збережемо невмирущий дух козацької вольності і слави. Хай, добрі люди,
Вам щастя буде!
Хай буде доля
На всі роздолля!
І до того літ багато
На любов і злагоду
Хай не буде переводу Козацькому роду!
Зі святом!


Координатор СОУПу                                          Ручка Т.А. 































Комментариев нет:

Отправить комментарий